

22nd ANNUAL NAPPC INTERNATIONAL CONFERENCE

Agenda October 19th – 20th, 2022

In person at the National Museum of Natural History and Virtual on Zoom



Wednesday, October 19 th	
8:00 AM PT / 11:00 AM ET	Welcome
[15 mins]	Laurie Davies Adams, Director of Programs at Pollinator Partnership
	Allison Willcox, Deputy Director at the Smithsonian National Museum of Natural History
	Kelly Rourke , <i>Executive Director</i> at Pollinator Partnership and NAPPC
8:15 AM PT / 11:15 AM ET	Keynote Speakers
[75 mins]	Dr. Sammy Ramsey , Ramsey Research Foundation, <i>Pollinator Pandemic: The Overlooked Role of Parasites in Honey Bee Health.</i>
	Dr. Bruce Stein , National Wildlife Federation: <i>Pollinators and Climate Change: Preparing for Accelerating Ecological Transformations.</i>
	Mr. Kevin Butt, Toyota Motor North America: How corporations can support pollinators while meeting sustainability goals
9:30 AM PT / 12:30 PM ET [60 mins]	BREAK / LUNCH
10:30 AM PT / 1:30 PM ET	Keynote Speakers
[75 mins]	Dr. Matt O'Neal , Iowa State University: Conserving pollinators in farmland-lessons from the STRIPS project
	Dr. Kelsey Graham , USDA Agricultural Research Service: <i>Pesticide Exposure is a Landscape - Not Farm-Scale Problem for Managed Bees</i>
	Dr. David Wagner , University of Connecticut: Conservation of Pollinating Lepidoptera.
11:45 AM PT / 2:45 PM ET [15 mins]	BREAK (End of Public Session)
12:00 PM PT / 3:00 PM ET	NAPPC Member Welcome
[5 mins]	
12:05 PM PT / 3:05 PM ET [30 mins]	2021 – 2022 Task Force Reports
12:35 PM PT / 3:35 PM ET [80 mins]	Task Force Breakout Session 1
1:55 PM PT / 4:55 PM ET [5 mins]	Closing Instructions

Thursday, October 20 th		
8:00 AM PT / 11:00 AM ET [10 mins]	Welcome and Instructions	
8:10 AM PT / 11:10 AM ET [90 mins]	Task Force Breakout Session 2	
9:40 AM PT / 12:40 PM ET [60mins]	BREAK / LUNCH	
10:40 AM PT / 1:40 PM ET [30 mins]	NAPPC Member Moments	
11:10 AM PT / 2:10 PM ET [50 mins]	Task Forces Present on 2022-23 Plans	
12:00 PM PT / 3:00 PM ET [15 mins]	BREAK	
12:15 PM PT / 3:15 PM ET	Honey Bee Health Grantee Research Updates with Q&A	
[70 mins]	Juliana Rangel, Ph.D. with Jordan F. Twombly Ellis, Texas A&M, Determining the drivers of precocious honey bee (Apis mellifera) self- removal behavior	
	Allison Malay with Ken Fedorka Ph.D., University of Central Florida, Environment and Pollinator Community Impact on Honeybee Viral Infections Health	
	Juliana Rangel, Ph. D. with Taylor Reams, Texas A&M, Novel method for Varroa control: utilizing worker brood to control mite populations	
	David Tarpy Ph.D. and Rodrigo Ivo Santos Ph.D., North Carolina State University, Developing a novel system to study bee viruses	
	Esmaeil Amiri Ph.D., Mississippi State University, <i>Dynamics of viruses among Varroa mite populations</i>	
	Ernesto Guzman-Novoa with Alvaro De la Mora Pena, University of Guelph, Breeding for Low Varroa Growth in Ontario Honey Bee Colonies	
	Alberto Prado and Ulises Olivares-Pinto, Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM) and Cedric Alaux and Yves Le Conte of Institut National de la Recherche Agronomique (INRA), Using honeybee flight activity data as a toxicovigilance tool	
1:25 PM PT / 4:25 PM ET [20 mins]	NAPPC Vision 2040 Update	

1:45 PM PT / 4:45 PM ET

[15 mins]

Closing